MORRIS COMMERCIALS LCV

MORRIS COMMERCIALS LCV


Morris Minor LCV (Light Commercial Vehicle) började tillverkas 1953, och var en 1/4 ton Pick Up/Van. Dock fanns det prototyper redan 1948. Uppbyggnaden var snarlik Oxford MCV, men var naturligtvis mindre. Motorer och prestanda följde i stort sett de "vanliga" Minor, men det fanns skillnader i bakaxelutväxlingar samt motorer; t.ex. så använde Royal Mail i England de svagare 803 cc motorerna långt efter att de slutade användas i Minor. Liksom Oxford Commercial var Minor LCV mer spartanskt utrustade. Stötfångaren fram var kortare och silverlackerad, navkapslar saknades exempelvis på Royal mails bilar (som var en av de största kunderna), sidolisten på motorhuven etc.

På sena LCV kan man hitta Austin emblem på motorhuven. Dessa bilar var identiska med Morris bilarna för övrigt.

Den sista LCV:n tillverkades i februari 1972. Då hade totalt 326627 bilar lämnat bandet i Longbridge, Birmingham.

En del av dessa tillverkades dock i Adderly Park.


Morris 1/2 ton Van


1/2 ton serie III modellerna började tillverkas i september 1956 och fans som Van, Pick-up och chassi-cab för egen påbyggnad.

Dessa modeller är baserade på den billigare Morris Cowley 1500 men har fått kraftigare bromsar och hjulupphängning (samma som Isis).

1/2 ton Morrisarna har dessutom ram bakom hytten istället för självbärande kaross och levererades som standard med hel soffa men med tillval, en eller två lösa stolar istället.

Tillverkningen upphörde oktober 1960 och fick ge plats åt den 1/2 ton modell som delar kaross med Austin.Morris Minor Van

Morris Minor Pick Up

Morris Half ton Van 1958