MORRIS OXFORD MO TRAVELLER

En ny MO Traveller utanför Förenade Bil. Troligen tagen 1952. Observera den tidiga grillen, som försvann snabbt.

MORRIS OXFORD MO TRAVELLER


När Issigonis designade MO Traveller och dess syskon Morris Minor Traveller, så gick han helt klart genom sin ”Amerikanska” period. Båda bilarna är inspirerade av de i USA så populära woodies. Travellern är en mycket flexibel bil. Två hängda dörrar ger tillgång till ett generöst lastutrymme som kan utökas genom att fälla baksätet vilket skapar ett plant golv. Ett annat karaktäristiskt kännetecken är de skjutbara bakre sidorutorna.

Den bakre sektionen består av en ram av askträ som är kombinerad med paneler och tak av aluminium. Vid den tiden var det ett naturligt val; både ask och aluminium var tillgängliga till låga kostnader, och karosseribranschen hade bristande erfarenhet och verktyg för att ta fram en högkvalitativ ram. Märkligt nog är Travellern inte baserad på MCV-chassiet (skåpmodellen), utan använder saloonens självbärande kaross. Dock är träet en bärande del i bilens karosseri, och kan få anmärkning hos bilprovningen. Därför är det viktigt att underhålla det noggrant. Tillverkningen var lite komplicerad; den bakre konstruktionen med träram och aluminiumpaneler, var tillverkade av the Morris Motors karosserifabrik i Coventry, för vidare transport till Cowley. Väl där monterades de på den motorförsedda karossen och bultades på plats.

Tidigt pressmaterial och biltester visa Travellers med den tidiga, gjutna grillen, men det verkar som om alla seriebilar hade den senare grillen i rostfritt stål. Dock har vi i vår klubb numera fyra bilar, varav två med den tidiga grillen. Den ena är dock med säkerhet eftermonterad, medan den andra är mer osäker. Det tillverkades ca 5500 MO Travellers mellan 1952 och 1954, men tyvärr tros endast ca drygt 30 bilar ha överlevt i hela världen!

Ibland dyker nya exemplar upp, men deras skick är oftast bedrövligt, särskilt träramen i ask.

Dessa bilar är verkligen värda att rädda för framtiden!

Research: Mike Parry